Sunday, April 5, 2009

SELAMAT BERTUGAS PM KE-6

Bunga Melur kembang sekaki,
Mari dibungkus dengan kertas;
Di dalam telur lagi dinanti;

Inikan pula sudah menetas.


TANGGAL 3 April 2009, menyaksikan sejarah baru tercipta bagi negara kita apabila anak sulung bekas Perdana Menteri, Tun Abdul Razak Hussien iaitu Datuk Seri Mohd Najib mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-6 di hadapan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara.

Dengan upacara berkenaan, kini Datuk Seri Mohd Najib sah sebagai Perdana Menteri Malaysia yang baru, menggantikan Tun Abdullah Haji Ahmad Badawi.

Saya, mewakili penduduk pelbagai kaum di DUN Serkam mengucapkan tahniah kepada Datuk Seri Mohd Najib atas pelantikan beliau sebagai Perdana Menteri kita yang baru.

Bagi saya, harapan rakyat Malaysia kepada Datuk Seri Mohd Najib amat besar, kerana kejatuhan dan peningkatan negara ini bergantung di bahu beliau. Bagaimanapun, saya yakin dengan kemampuan beliau untuk mentadbir negara dengan baik, sambil dibantu semua barisan Kabinet barunya yang dijangka dibentuk Rabu ini.

Harapan saya kepada rakyat Malaysia agar terus menyokong dasar-dasar yang sedang dan akan dilahirkan oleh Datuk Seri Mohd Najib sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-6, demi keharmonian semua kaum di negara ini. Janganlah kita terlalu awal menilaikan seseorang itu, tanpa kita mencuba kemampuan seseorang itu.

Tahniah Datuk Seri Mohd Najib dan saya berdoa agar Allah S.W.T memberi petunjuk dan hidayah kepada kita semua.

Buat bangsal di Pulau Daik,
Menahan taut sambil mengilau;

Kalau asal benih yang baik,

Jatuh ke laut menjadi pulau.

TERIMA KASIH PAK LAH

SELURUH warga DUN Serkam, dengan rasa insaf dan rendah diri mengucapkan jutaan terima kasih atas jasa dan budi baik YA Bhg. Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi selama beliau menjadi Perdana Menteri Malaysia ke-5 dari 2003 hingga 2009.


Meski pun tempoh pemerintahan beliau tidak panjang seperti Perdana Menteri sebelum ini iaitu 22 tahun, namun saya yakin tempoh pendek bukan penghalang kepada kejayaan Pak Lah.


Sirah Khalifah Rasulullah S.A.W yang empat ketika menjadi pemimpin juga tidak lama, namun mereka tetap dilihat sangat berjaya dalam pemerintahan masing-masing dan mereka tetap diingat sampai bila-bila.


Panjang atau pendek pemerintahan atau pentadbiran seseorang adalah ketentuan Allah dan Malaysia sangat bertuah kerana diperintah oleh bekas-bekas Perdana Menteri yang berkaliber dan berdedikasi sehingga kita berupaya mengawal dan menghalang kerosakan serta perpecahan daripada berlaku di negara kita yang tercinta ini.


Harapan saya kepada Pak Lah selepas bersara ialah beliau akan terus menyumbang tenaga kepada negara dengan cara yang berbeza dan semoga Perdana Menteri Malaysia ke-6, Datuk Seri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak akan dapat menyambung perjuangan memartabatkan agama, bangsa dan negara ke arah lebih hebat dari sebelumnya.


Saya serta warga DUN Serkam sentiasa mendoakan kesihatan Pak Lah dan berdoa segala jasa baik Pak Lah selama ini akan menerima ganjaran dari Allah S.W.T.


Terima kasih Pak Lah.!


Asam kandis mari dihiris,
Manis sekali rasa isinya;
Dilihat manis dipandang manis,
Lebih manis hati budinya.


Bila memandang ke muka laut,
Nampak sampan mudik ke hulu;
Bila terkenang mulut menyebut,
Budi yang baik ingat selalu.


Ayam rintik di pinggir hutan;
Nampak dari tepi telaga,
Nama yang baik jadi ingatan;
Seribu tahun terkenang juga.