Wednesday, April 22, 2009

CADANG SAMBUNG LEBUH PERSISIR PANTAI DARI TELOK MAS KE SERKAM

Perbahasan

Persidangan Pertama Penggal Kedua, DUN Melaka Ke-12

Tajuk : Projek Jalan Persisir Pantai

YB Datuk Speaker;


Terima Kasih Kerana Memberi Saya Peluang Dan Ruang Untuk Menyampaikan Saya Perbahasan Kali Ini.

YAB. Datuk Seri Ketua Menteri Melaka Serta Ahli-Ahli Yang Berhormat Sekelian.


Sepertimana Yang Kita Sedia Maklum, Bahawa Projek Pembinaan Jalan Persisir Pantai Kini Sedang Giat Dilaksanakan Di Kawasan Persisiran Pantai Di Jalan Syed Abdul Aziz Ke Kampung Limbongan Sejauh 2.4 Kilometer.

Dengan Siapnya Jalan Berharga RM12.39 Juta Ini, Akan Memudahkan Lagi Perjalanan Dari Utara Ke Selatan Yang Kini Sesak, Khususnya Pada Hujung Minggu.


Saya Yakin, Jika Ia Tidak Dibuat Sekarang, Kesesakan Akan Terus Meningkat Terutama Apabila Muara Sungai Melaka, Eye On Malaysia Serta Beberapa Produk Pelancongan Di Kawasan Berkenaan Yang Kini Mendapat Sambutan Menggalakkan.


YB Datuk Speaker;


Saya Difahamkan, Akan Ada Projek Sambungan Jalan Persisiran Pantai Dari Kawasan Harbour Club Ke Padang Temu.


Susulan Daripada Itu, Adalah Lebih Elok Jika Jalan Persisiran Pantai Berkenaan Dapat Disambungkan Terus Ke Kawasan Serkam. Justeru, Saya Ingin Mencadangkan Kepada Kerajaan Negeri Dan Persekutuan Supaya Projek Pembangunan Jalan Persisiran Pantai Itu Dipanjangkan Ke Serkam Hingga Merlimau Yang Meliputi Kawasan Sepanjang Kira-Kira 18 Kilometer.


Saya Yakin Dan Percaya, Jika Projek Itu Dapat Diwujudkan Di Persisiran Pantai Serkam, Ia Akan Memberi Banyak Manfaat Kepada Semua Warga Melaka, Khususnya Peniaga Makanan Laut Di Medan Ikan Bakar Yang Terdapat Di Sekitar Persisir Selat Melaka.


Kita Mahu Medan Ikan Bakar Sedia Ada Iaitu Di Medan Ikan Bakar Umbai / Pernu, Perkampungan Ikan Bakar Terapung (PIBT) Umbai Baru, Anjung Batu, Pulai Dan Serkam Lebih Terkenal Lagi Berbanding Sekarang, Sekali Gus Memberi Kemudahakan Untuk Orang Ramai Mengunjunginya.


YB Datuk Speaker;


Seandainya Jalan Itu Dapat Dilaksanakan Di Persisiran Pantai Serkam, Dua Chalet Milik Masyarakat Tempatan Yang Terletak Berhadapan Dengan Pantai Selat Melaka Di Situ Akan Lebih Maju Sekali Gus Meningkatkan Lagi Ekonomi Mereka.


Yakin Dan Percayalah, Rakyat Di DUN Serkam Sudah Pasti Gembira Jika Projek Ini Dapat Diteruskan Ke Dun Ini. Saya Yakin Sokongan Rakyat Di DUN Serkam Kepada Kerajaan Barisan Nasional Tidak Akan Berbelah Bahagi, Khususnya Pada Pilihan Raya Umum Ke-13 Akan Datang.


Justeru, Saya Mengharapkan Agar Kerajaan Mempertimbangkan Projek Berkenaan Dipertimbangkan Demi Kemudahan Dan Kebaikan Semua Pihak Kerana Projek Itu Secara Tidak Langsung Dapat Membangunkan Kawasan Persisiran Pantai Di Kawasan Dun Serkam Yang Sebelum Ini Suram Dalam Bentuk Aktiviti.


YB Datuk Speaker;


Dengan Adanya Jalan Persisir Pantai Itu Juga, Akan Mempergiatkan Lagi Kegiatan Ekonomi Di Kawasan Berkenaan.

Secara Tidak Langsung, Ia Akan Dapat Memeriahkan Lagi Ekonomi Eko-Tourism Berikutan Kewujudan Dua Chalet Di Kawasan Itu, Selain Beberapa Kolam Ternakan Ikan Dan Udang Yang Boleh Menjadi Tarikan Pelancong Menerusi Aktiviti Agro-Tourism.


Sehubungan Itu, YB Datuk Speaker, Saya Memohon Dan Merayu Kepada Kerajaan Persekutuan Dan Negeri, Agar Dapat Mempertimbangkan Sebaik-Baiknya Pembinaan Jalan Persisiran Pantai Yang Bermula Dari Padang Temu Hingga Ke Kawasan Persisiran Pantai Serkam Ini.

Sekian, Terima Kasih.