Thursday, September 10, 2009

PRK BAGAN PINANG: JANGAN ULANGI SEJARAH `DUKACITA'

TIDAK SAMPAI sebulan kita mendapat berita kematian ADUN Permatang Pasir, Tuan Mohd. Hamdan bin Abd. Rahman yang membawa kepada Pilihan Raya Kecil pada 25 Ogos lalu, kini kita dikejutkan pula dengan kematian ADUN Bagan Pinang, Azman Mohd. Noor dari Barisan Nasional (BN) yang bakal menyaksikan satu lagi pertembungan menerusi Pilihan Raya Kecil (PRK) kawasan itu tidak lama lagi.

Bagi saya, sudah menjadi kebiasaan apabila ada kematian membabitkan ADUN atau Ahli Parlimen, pilihan raya kecil hendaklah diadakan dalam tempoh 60 hari.

Saya bagi pihak rakyat di DUN Serkam mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham Azman dan kami sentiasa berdoa agar roh beliau ditempatkan dalam golongan orang yang soleh, insya Allah.

Bercakap mengenai pilihan raya kecil ini, saya ingin menarik perhatian pembaca bahawasanya, sebelum ini BN belum berjaya untuk merebut kerusi yang ditandinginya bersama parti pembangkang dan tidak mampu mempertahankan kerusi Parlimen Kuala Terengganu yang dimenenanginya pada pilihan raya umum lalu.

Umum mengetahui bahawa BN kalah pada hampir semua PRK itu, namun hakikatnya BN sebenarnya masih `belum menang' merebut kerusi itu. Itulah yang dinyatakan teman saya yang juga merupakan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri serta Ketua Penerangan UMNO Malaysia, YB Ahmad Maslan tempoh hari.

Namun, selepas ini saya mengharapkan agar sejarah `dukacita' tidak berulang lagi dan yakin DUN Bagan Pinang mampu dipertahankan untuk memastikan rakyat terus mendapat pembelaan daripada mendapat pembelasahan daripada pembangkang.

Saya doakan kemenangan BN di Bagan Pinang. Walaupun siapa pun calonnya, saya yakin BN mampu bertahan berikutan angin perubahan dilihat semakin menyebelahi kita.

Dalam pilihanraya umum lalu, Azman, menang dengan mendapat 6,430 undi, menewaskan calon PAS, Ramli Ismail yang mendapat undi.

Dalam pilihanraya umum lalu, DUN Bagan Pinang mempunyai 14,192 pengundi yang 66 peratus Melayu, Cina (10.5%), India (19.9%) dan lain-lain (3.5%).

Kerusi DUN Bagan Pinang secara tradisinya adalah kubu BN. Sebelum ini calon BN, Mohd Faizal Ramli memenangi kerusi tersebut dengan majoriti 4,411 undi. Bagaimanapun dalam situasi politik negara sekarang, adalah jelas sekali, pilihan raya kecil yang bakal diadakan nanti pasti menyaksiakan persaingan yang sengit.

Apatah lagi Parlimen Telok Kemang sekarang dikuasai oleh Parti Keadilan Rakyat. Terdapat lima DUN di dalam kawasan Parlimen Telok Kemang. Tiga dikuasai oleh pembangkang manakala BN dua kerusi.

Kerusi-kerusi yang kini dikuasai oleh Pakatan Rakyat ialah DUN Chuah (PKR), DUN Lukut (Dap) dan DUN Port Dickson (PKR).

Manakala DUN yang dikuasai BN pula selain Bagan Pinang ialah DUN Linggi.

Hidup BN!!!

SALAM RAMADAN

Di kesempatan ini, saya mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat menyambut Ramadan Al-Mubarak dan selamat menjalani ibadah puasa. Semoga amalan kita diberkati Allah SWT hendaknya.