Sunday, June 28, 2009

DEBAT NIK AZIZ - NAJIB : ABAIKAN PELAWAAN PAS

UMNO tidak perlu menerima cabaran Mursyidul Am Pas, Nik Aziz Nik Mat untuk berdebat. Saya katakan ini bukannya tidak mahu menyelesaikan permasalahan yang timbul khususnya di kalangan rakan sebangsa saya, tetapi mahu kita, termasuk pemimpin tertinggi UMNO supaya memikirkan sejenak tentang apa yang pernah berlaku beberapa minggu lalu.

Masih ingatkah kita bahawa Pas lah yang membuka ruang untuk berbincang mengenai perpaduan Melayu dan nasib orang Melayu dengan UMNO, tetapi Nik Aziz yang digelar Tok Guru di kalangan mereka, `mati-mati' tidak setuju dan membantah sekeras-kerasnya.

Tetapi sekarang, dia nak ajak berdebat pula. Sebenarnya, bukan itu cara terbaik untuk menyelesaikan masalah. Cara terbaik dan mengikut ajaran Islam serta budaya Melayu ialah berunding, bermuafakat dan bermusyawwarah, bukannya ajak berdebat dan bertekak.

Ini adalah cara Nik Aziz dan Pas mewujudkan isu dan mengambil kesempatan untuk menyalahkan serta menunding jari ke arah UMNO. Kononnya UMNO lah yang tidak bersetuju untuk berunding. I

ni adalah mainan politik Pas yang tak sudi berbincang dan berpakat dengan kumpulan manusia yang sebangsa dan seagama, hanya kerana adanya kepentingan peribadi yang tinggi tanpa mengambil kira nasib bangsa dan agama.


Mereka sanggup berpakat dengan kelompok manusia yang terang-terang menentang Islam.

Ingat...!!! Wahai insan Melayu dan umat Islam, muhasabahlah diri dan jangan terpengaruh dengan isu yang merugikan bangsa dan agama.