Thursday, August 6, 2009

NISFU SYA'BAN

SEKADAR renungan bersama.. Hadis Nabi Muhammad S.A.W : "Malaikat Jibrail datang kepada Nabi pada malam Nisfu Sya'ban seraya berkata : "Wahai Muhammad, pada malam ini segala pintu-pintu langit dan pintu-pintu rahmat dibuka, bangun dan solatlah serta banyakkan berdoa."

Nabi Muhammad S.A.W bertanya kepada Jibrail : "Wahai Jibrail, malam apakah ini?". Jawab Jibrail : " Malam ini dibuka 600 pintu rahmat, Allah mengampuni segala kesalahan orang yang tidak menyekutukan Allah dengan sesuatu."
Nabi Muhammad S.A.W pun keluar lantas menunaikan solat dan menangis dalam sujudnya, lalu berdoa: "Ya Allah, aku berlindung dari azab seksa dan kemurkaan Mu, tiada aku lupa segala puji-pujian kepada Mu sebagaimana Engkau telah memuji diri Mu. Maka, bagi Mu lah segala puji-pujian itu hingga Engkau redha."

Sehubungan itu, saya mengingatkan diri saya dan semua muslimin serta muslimat, agar mempertingkatkan amalan dan solat sunat, membaca al-Quran, selawat, zikir, berdoa dan amalan ibadah lain. Jika berkesempatan, bacalah surah Yasin serta berpuasa keesokannya.

Jika badan disihatkan Allah, beribadahlah sekadar termampu. Mudah-mudahan amalan dan usaha kita itu diberkati Allah S.W.T. - Amin...