Tuesday, November 3, 2009

TUBUH 1 PARTI MEWAKILI BN: MASA BELUM SESUAI

PANDANGAN dan cadangan Ketua Pemuda Gerakan supaya menubuhkan satu parti tunggal atas nama Barisan Nasional (BN) saja masih belum sesuai dilaksanakan di negara ini. Ini kerana, usaha sebenar yang perlu dilaksanakan, khususnya di kalangan parti komponen BN adalah menerapkan nilai-nilai 1Malaysia dengan sebati di kalangan rakyat Malaysia.

Sebenarnya, semua rakyat Malaysia perlu memahami, menjiwai, mematuhi, menerima dan menjayakan inti pati serta semangat yang ada dalam Perlembagaan Negara, dasar dan konsep yang diwujudkan ke arah perpaduan selain semangat muhibbah dalam semua aspek kehidupan rakyat Malaysia.

Contohnya, berkongsi kekayaan negara secara saksama bagi mengimbangi pengusaan ekonomi negara. Dasar pendidikan negara dijayakan dan perlu diterima tanpa mengutamakan kepentingan kaum. Contohnya, sekolah satu aliran perlu diterima oleh semua kaum tanpa perlu ada sekolah jenis kebangsaan lagi.

Semua kaum perlu akur semua yang tertulis dan dinyatakan dalam Perlembagaan Negara tanpa rasa curiga serta prasangka kepada kaum lain, kerana dengan kefahaman dan penjiwaan yang mendalam terhadap semua ini, sambil dilengkapi dengan dasar-dasar yang diwujudkan untuk kebaikan dan keutuhan bersama, barulah boleh bincang dan pertimbangkan pengwujudkan satu parti untuk semua kaum di negara ini.

Dah terlalu banyak kaum Bumiputera bertolak, berundur, beransur, bertolak, diundur dan diansur. Semuanya demi sikap dan semangat setiakawan yang tinggi di kalangan kaum Bumiputera.

Oleh itu, kaum lain juga perlu ingat dan pertimbangkan sumbangan mereka (Bumiputera) ke arah semangat dan penjiwaan setiakawan ini menuju kejayaan konsep 1Malaysia.