Wednesday, April 15, 2009

BANJIR KILAT SEKITAR DUN SERKAM

Kejadian banjir kilat telah berlaku di beberapa kampung di DUN Serkam, iaitu Kampung Umbai, Kampung Pulai (temasuk Taman Datuk Ab Aziz dan Perkampungan Pulai Darat), Kampung Tedong, Kampung Paya Tanjung dan Kampung Sempang.

Kejadian itu melibat kira-kira 106 rumah dengan melibatkan 462 mangsa. Saya inginkan menasihatkan semua mangsa supaya bersabar dan membuat laporan polis bagi membolehkan sebarang bentuk bantuan disalurkan oleh kerajaan.

Bagaimanapunm, bantuan segera telah dibuat melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat kepada mangsa-mangsa banjir seperti membekalkan makanan masak dan lain-lain bantuan semasa yang diperlukan.

Kesempatan ini, saya berterima kasih kepada semua pihak yang membantu mangsa-mangsa banjir seperti Pejabat Daerah Jasin, Majlis Perbandaran Jasin, Jabatan Kebajikan Masyarakat, Polis Diraja Malaysia, Jabatan Kerja Raya, Jabatan Pengairan dan Saliran serta Jabatan Bomba dan Penyelamat.

Terima kasih saya ucapkan kepada semua pemimpin masayarakat seperti JKKK, Ketua UMNO Cawangan-cawangan dan pemimpin setempat serta kontraktor-kontraktor yang terdapat dalam DUN yang turut memberikan kerjasama dan bantuan kepada semua mangsa banjir yang terlibat.