Friday, October 23, 2009

SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH HAJI

ALHAMDULILLAH, kita kini sudah melangkah ke bulan Zulkaedah, selepas sebulan kita merayakan Aidilfitri. Bulan depan pula, kita akan mengunjungi bulan Zulhijjah yang mana dalam bulan ini akan berlaku satu perkara yang sangat wajib dalam Islam iaitu menunaikan haji.


Di kesempatan ini, saya ingin merakamkan ucapan setinggi tahniah kepada rakyat Malaysia dan Melaka amnya dan warga DUN Serkam khasnya yang telah terpilih untuk menjadi tetamu Allah pada tahun ini. Semoga anda semua selamat berlepas dan selamat kembali dengan jayanya. Gunalah semua peluang dan ruang semasa berada di bumi bertuah ini untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT.


Buat sahabat handai, saudara serta ahli keluarga yang akan ke Mekah, diharapkan sudi mendoakan saya, keluarga, rakan-rakan serta seluruh kaum muslimin serta muslimat dalam doakan kalian agar dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki serta disihatkan tubuh badan supaya segala perkara baik yang dihajatkan selama ini akan dimakbulkan Allah SWT.


Pada kebiasaannya setiap kali memasuki bulan Zulhijjah, maka di antara peristiwa yang sering meniti di bibir kita ialah peristiwa pengorbanan Nabi Allah Ibrahim AS dan anaknya Nabi Allah Ismail AS serta Isteri Baginda Siti Hajar.


Banyak pengajaran dari peristiwa tersebut yang boleh menjadi iktibar kepada kita umat Islam di Malaysia. Korban yang kita lakukan setiap kali menyambut Hari Raya Haji ialah mengambil sempena pengorbanan kedua beranak yang patuh kepada arahan Allah SWT sepenuh jiwa raga.

Bagaimana kita sebagai umat Islam diharapkan agar dapat mencontohi akhlak baginda Nabi Ibrahim dan anaknya Nabi Ismail yang sentiasa patuh kepada suruhan Allah SWT sepanjang hidupan Baginda berdua, Insya Allah.


Sekali lagi saya ingin mengucapkan Selamat Menunaikan Ibadah Haji dan semoga mendapat Haji yang mabrur. Kepada Rakyat Malaysia yang tidak ke Mekah diucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Korban dan semoga korban kita dalam apa jua bentuk di terima oleh Allah SWT. - Insya Allah.