Tuesday, August 4, 2009

RUMAH BARU ANWAR IBRAHIM RM7,000,000.00??

SAYA menerima emel dari seseorang yang menghantar sesuatu yang mungkin mengejutkan. Ia berkaitan dengan gambar kediaman pemimpin parti pembangkang, Anwar Ibrahim yang baru yang terletak di Bukit Segambut Dalam. Berikut adalah artikel dan gambar yang diemelkan kepada saya baru-baru ini."Pandangan dari sebahagian sisi rumah baru Anwar No.11, Jalan 3/61, Bukit Segambut Dalam, Kuala Lumpur. Anwar berpindah dari rumah lama di Damansara pada awal Januari 2007. Rumah lama di Damansara bernilai RM2 juta, dan rumah baru (villa), di Bukit Segambut dianggarkan lebih dari 7 juta. Anwar juga beli bangunan 10 tingkat di Tropicana, Damansara sebagai ibu pejabat PKR baru.

Tidak dapat dipastikan berapa nilai rumah di Sekyen 16, Petaling Jaya, yang dijadikan pejabat peribadi Anwar. Kondomium misteri yang pernah dimasuki Anwar bernilai RM2.2 juta. Banyak betul duit Anwar, sedangkan beliau hanya berjawatan Ketua Umum PKR. Dengan hanya berstatus Ketua Umum PKR dan ahli parlimen Permatang Pauh, Anwar memiliki wang semewah itu.

Kalau jadi PM, tak tahulah berapa mewah lagi perbelanjaannya.Dipenuhi juga dengan ciri-ciri keselamatan termasuk Pengawal Keselamatan dan pondok pengawal yang berkawal 24 jam. Begitu banyak penghawa dingin dipasang. Selain itu, di sekeliling villa itu dipenuhi dengan CCTV. Villa bertingkat-tingkat umpama sebuah mahligai.

Ciri-ciri rumah beliau seperti ini bukan menggambarkan beliau hidup sederhana sepertimana yang diwar-warkan dalam ceramah-ceramahnya.

Atau adakah ini hasil jualan kraftangan banduan semasa di Sungai Buloh?".

DEMONSTRASI JALANAN: `ORANG LAIN' PERALATKAN MELAYU

DEMONSTRASI lagi... Asyik berdemo je. Yang peliknya, semua pendemonstrasi jalanan itu disertai oleh orang Melayu, meskipun penganjurnya bukan dikalangan pemimpin Melayu. Kenapa orang Melayu sering diperalat oleh `orang lain' ?

Siapa kita, mengapa kita yang mahu diperbodohkan.? Siapa yang turun menjadi pelesit di jalanan? Siapa yang tertangkap dan siapakah yang ditertawakan oleh bangsa asing.? Perlukah kita diperkudakan dan diperbodohkan? Siapa yang menderita, siapa yang kecewa.?
Jawapannya mudah. Melayu, Bangsa Melayu angkara siapa? Angkara Melayu. Pak Lebai berserban, Mak Cik lebai juga berpurdah dan bertudung, Mahasiswa Melayu yang selesa belajar di universiti dengan bantuan kerajaan.

Di Universiti kerajaan, bangun menjadi kuda turun menjadi anak-anak jalanan kerana termakan hasutan seorang yang amat bercita-cita tinggi ingin menjadi Perdana Menteri. Dahulu semasa dalam kerajaan, ketika menjadi Timbalan Perdana Menteri, kenapa dia tidak mansuhkan ISA?
Anwar Ibrahim gagal mendapat mandat rakyat untuk menjadi Perdana Menteri, Anwar gagal untuk mendapatkan sokongan rakyat untuk menabalkan dia sebagai Perdana Menteri.

Tiada jalan lain melainkan mengasuh anak anak muda dan orang-orang Melayu untuk menjadi pejuang jalanan untuk merampas kerajaan. Budaya ini bukan budaya kita. Bukan budaya rakyat Malaysia. Rakyat Malaysia hidup dalam keadaan aman dan damai. Kerajaan ditentukan melalui pilihan raya, suara rakyat dan bukan paksaan dan keganasan di jalan raya.

Bangsa asing langsung tidak peduli, bangsa lain sibuk mencari kekayaan. Pak Lebai dan Mak Lebai yang kononnya mahu berjihad mahu masuk syurga terperangkap dengan jihad Anwar Ibrahim. Pak Lebai dan Mak Lebai, jika terkorban dalam demonstrasi semalam anda tidak akan mati syahid. Ini bukan cara untuk mati syahid. Yang lebih malang Pak Lebai dan Mak Lebai, anda tidak akan mati kerana baru kena gas pemedih, anda sudah berkeliaran mencari tempat berlindung.

Siapa yang marah ? Siapa yang kecewa? Logik akal, ini adalah satu perbuatan yang menyalahi undang-undang dan Perlembagaan Negara. Logik akal, ini adalah perbuatan tidak berfaedah. Logik akal, ini adalah perkara yang tidak patut diterapkan dalam budaya Bangsa Malaysia. Namun masih ada juga NGO Pro-Kerajaan yang begitu lantang, bloggers UMNO yang begitu lantang mengkritik dan memaksa pemimpin UMNO menyalahi undang-undang serta mengengkari arahan pemimpin tertinggi UMNO dan kerajaan.

Mengapa dan kenapa dengan kamu? Terbawa bawa budaya Anwar Ibrahim? Ini bukan jalan penyelesaian yang baik, jalanan bukan tempat menentukan nasib rakyat lain. Budaya Malaysia tidak berlandasakan keganasan, Lihat saja, berapa orang yang turun menyahut saranan bloggers UMNO yang hilang akal, NGO Penyokong UMNO yang angkuh. Apa sudah jadi, siapa yang sokong budaya jalanan ini, Siapa yang mahu mencari kesusahan?

Bukan saya menuduh semua bloggers yang menghasut ahli UMNO turun melakukan kerja tidak berfaedah ini, hanya seorang dua yang tidak berakal dan emosi. Blogger ini tidak lagi relevan sebenar nya. Hari ini mereka sunyi sepi tidak mahu mengulas, mungkin telah tahu bahawa ini adalah satu pekerjaan yang tidak berakal. Mujur pemimpin yang melakukan perkara yang benar itu tidak melatah. Mungkin pemimpin itu tidak mahu meletakkan taraf beliau sama dengan picisan upahan yang menulis menghasut ahli UMNO untuk melanggar undang-undang kerajaan.

Saya menghormati keputusan berani pemimpin muda ini yang menyeru agar semua ahli Pemuda UMNO jangan turut serta dalam perhimpunan jalanan ini. Maruah Bangsa dan Pemuda UMNO telah diselamatkan oleh pemimpin muda ini. Walaupun dikecam sebagai `tidak bertelor', tetapi hari ini jelas, siapa sebanarnya `tidak bertelor'. Yang berkokok siang malam dalam blog dan mesyuarat NGO berkenaan langsung tidak nampak `telor' yang menyerlah dalam perhimpunan berkenaan.