Wednesday, May 13, 2009

SELAMAT HARI IBU

TANGGAL 10 Mei lalu, JAPERUN Serkam bersama Penyelaras Wanita UMNO DUN Serkam telah menganjurkan Sambutan Hari Ibu di Kompleks JAPERUN Serkam. Tahniah saya ucapkan kepada semua mereka yang terlibat dalam menjayakan program yang julung kali diadakan itu.

Di kesempatan ini, saya suka menasihatkan kepada semua, termasuk diri saya supaya sentiasa menjaga ibu bapa kita yang tua dan uzur dengan baik, sepertimana mereka menjaga kita satu ketika dulu.

Cuba kita fikir, jika ibu kita tidak menjaga kita semasa kecil, bagaimana agaknya nasib kita sekarang. Mungkin kita tidak mendapat pekerjaan yang baik, atau mungkin kita sudah terjebak dengan gejala tidak baik dan melanggar undang-undang negara.

Namun, Alhamdulillah. Kita wajib bersyukur kehadrat Allah kerana memasukkan kita ke dalam golongan yang mempunyai ibu bertanggungjawab dan sayang kepada kita.

Bagaimanapun, kepada insan yang sudah kehilangan ibu, saya menasihatkan agar sentiasa berdoa supaya roh ibu kita dicucuri rahmat dan ditempatkannya ke dalam golongan orang yang Solehah.

Di kesempatan ini, saya ingin meluahkan rasa kecewa kerana masih ada lagi manusia yang sanggup menghantar ibu bapa mereka ke rumah orang-orang tua.

Apakah mereka tidak sedar sekiranya tanpa ibu bapa mereka, mereka kini mungkin sudah menjadi insan yang jahil, insan yang tidak ada ilmu dan insan yang tidak mempunyai adab kepada orang lain.

Kita harus sedar, ibu bapa adalah segala-galanya bagi kita. Kita wajib mentaati mereka. Kita perlu menuruti segala kehendak mereka. Tanpa ibu bapa, siapalah kita.

TERIMA KASIH IBU..!