Wednesday, October 7, 2009

DOA IRINGI PERJUANGAN ISA SAMAD

PERSOALAN timbul di benak hati saya, "mampukah BN pertahankan kerusi DUN Bagan Pinang?". Sejak kerusi itu kosong apabila penyandangnya, YB Azman Mohd Noor meninggal dunia bulan lalu, macam-macam persoalan bermain di fikiran saya, apatah lagi sejak beberapa pilihan kecil diadakan di beberapa kawasan, BN sering dirundung malang.

Namun, selepas Timbalan Presiden UMNO TS Muhyiddin Yassin mengumumkan nama calon BN yang akan bertanding di DUN Bagan Pinang adalah TS Isa Samad, saya kembali ceria kerana saya tahu kekuatan serta pengaruh TS Isa di kawasan berkenaan cukup kuat dan mantap.

Susulan daripada itu, saya benar-benar yakin BN akan mampu mempertahankan kerusi DUN Bagan Pinang memandangkan UMNO kini berada dalam keadaan cukup stabil di kawasan Telok Kemang khususnya di Bagan Pinang.


UMNO Bagan Pinang mempunyai 12 cawangan dan kesemua cawangan itu tiada menghadapi masalah besar. Saya dapat lihat dari segi semangat, ‘mood’ di kalangan penyokong UMNO termasuk rakan parti komponen BN begitu tinggi sekali. Saya yakin pilihan raya kecil kali ini menjadi medan BN memulakan momentum kemenangannya.

TS Isa sebelum ini ada berkata, "Kita ingin menamatkan siri-siri kemenangan yang dibuat oleh pihak pembangkang pada pilihan raya kecil sebelum ini dan kita berharap dapat memulakan pula siri kemenangan bagi pihak BN di pilihan raya kecil kali ini.”

Ini menunjukkan semangat perjuangan TS Isa cukup kental dan saya yakin ia mampu direalisasikan oleh petugas BN yang sama-sama berjuangan di Bagan Pinang ketika ini.

Sepanjang saya berada di DUN Bagan Pinang sejak hari penamaan calon tempoh hari, saya dapati jentera UMNO BN telah mula mengatur persiapan serta strategi untuk memenangi hati pengundi. Saya amat teruja dengan sikap kerja keras mereka itu.
Apa yang penting, saya mengharapkan, semasa menghadapi pilihan raya ialah persefahaman dan penyelarasan jentera UMNO dan BN mesti mantap.

Saya bersama warga DUN Serkam sentiasa berdoa agar TS Isa mampu mencapai kemenangan bergaya dan cemerlang sepertimana yang diharapkan dan berharap BN akan terus berkuasa, bukan saja di Bagan Pinang, malah di seluruh negara.

No comments: