Sunday, July 12, 2009

BANTUAN MPJ: RAKYAT DIDAHULUKAN

TEKS UCAPAN PERASMIAN

YB TUAN HJ GHAZALE BIN MUHAMAD

ADUN KAWASAN SERKAM

BERSEMPENA

PENYAMPAIAN SUMBANGAN

PROGRAM PEMBASMIAN KEMISKINAN BANDAR

( PPKB )

TARIKH : 10 JULAI 2009

MASA : 10.00 PAGI

TEMPAT : PERKARANGAN KOMPLEKS JAPERUN SERKAM

Terima Kasih Kepada Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan ( KPKT) Melalui Agensinya, Majlis Perbandaran Jasin (mpj) Dalam Usaha Pembasmian Kemiskinan Masyarakat Bandar Dan Pinggir Bandar Yang Telah Dilaksanakan Sejak 4 Tahun Yang Lepas.

Ini Selaras Dengan Hasrat Kerajaan Pusat Dalam Usaha-Usaha Meminimakan Bilangan Keluarga Miskin Dan Seterusnya Membasmikan Kemiskinan Rakyat Menjelang Malaysia Maju 2020. Ini Juga Bertepatan Dengan Hasrat Kerajaan Negeri Melaka Untuk Membasmi Kemiskinan Menjelang Melaka Maju 2010.

Kerajaan Memang Sentiasa Prihatin Dengan Kehidupan Rakyatnya Bukan Saja Kerajaan Hendak Memastikan Negara Ini Aman Dan Damai, Malah Kerajaan Juga Menyediakan Peluang-Peluang Pekerjaan Yang Begitu Banyak Untuk Rakyat Hidup Selesa.

Kerajaan Juga Merancang Pelbagai Pendekatan Bagi Menwujudkan Iklim Hidup Masyarakat Pelbagai Bangsa Dan Agama Supaya Dapat Hidup Dalam Penuh Keharmonian Dan Perpaduan.

Mengikut Pegangan Kita Orang-Orang Islam, “Kemiskinan Boleh Membawa Kekufuran”. Lanjutan Ini Selain Daripada Program Yang Dijalankan Oleh KPKT Melalui Agensinya MPJ, Pelbagai Jabatan Dan Agensi Juga Turut Mewujudkan Pelbagai Skim Untuk Membasmi Kemiskinan Serta Membantu Mereka Yang Kurang Berkemampuan Seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat ( JKM ), KEMAS, MAIM, Unit Pembangunan Desa (UPD) Melaka Dan Banyak Lagi Supaya Rakyat Tidak Hidup Merempat Di Negara Sendiri.

Sebagai Contoh Untuk DUN Serkam Saja:-

JKM – 2008 (584 Orang) RM105,950.00

2009 (713 Orang) RM153,970.00

MAIM – 2008 (242 Orang) RM37,490.00

2009 (82 Orang) RM10,660.00

UPD – 2008 (61 Unit – RM600,000.00)

2009 (26 Unit – RM228,000.00 )

Inilah Gambaran Sebenarnya Kerajaan Kita Sekarang Dan Yang Sebelum Ini Sentiasa Membela Dan Memberi Perhatian Kepada Semua Rakyatnya. Ditambahkan Lagi Dengan Pendekatan Kepimpinan Yab. Perdana Menteri Yang Baru Ini “Rakyat Didahulukan Dalam Menjayakan Satu Malaysia”. Saya Yakin Pemberian Yang Lebih Akan Diberi Kepada Golongan Setempat Yang Kurang Berkemampuan Ini.

Walaubagaimanapun, Ini Merupakan Bantuan Yang Tidak Berkekalan. Oleh Itu Diharap Kita Semua Perlu Berusaha Untuk Mempertingkatkan Serta Memajukan Diri Kita Agar Kita Dapat Keluar Dari Kepompong Kemiskinan Ini.

Jangan Kita Mengharap Sepanjang Hayat Kepada Bantuan Sahaja. Kalau Kita Lihat Di Negeri Dan Negara Kita, Ramai Orang Luar Negara Yang Datang Untuk Mencari Makan Disini. Mereka Menganggap Malaysia Sebagai Syurga Mencari Rezeki Bagi Mereka Tetapi Mengapa Kita Terus Di Belenggu Kemiskinan. Ini Yang Menjadi Tanda Tanya Kepada Kita Semua, Mengapa Keadaan Ini Berlaku Dalam Masyarakat Kita.

Antara Cara Untuk Kita Boleh Membawa Keluarga Keluar Daripada Belenggu Kemiskinan Adalah Pelajaran. Kita Perlu Mendidik, Mengalak Dan Mendorong Anak-Anak Kita Menimba Ilmu Pengetahuan. Belajar Bersungguh-Sungguh Sehingga Berjaya.

Pihak Kerajaan Menyediakan Pelbagai Kemudahan Untuk Anak-Anak Belajar. Kerajaan Melaka Khususnya Menyediakan Pelbagai Kemudahan Dan Bantuan Bagi Anak-Anak Kita Belajar Seperti Pinjaman TAPEM, Sumbangan MAIM, Pembiayaan Kelas Tambahan Di Sekolah-Sekolah, Bantuan Pakaian Dan Lain-Lain Lagi. Semua Ini Hanya Terdapat Di Malaysia Saja Sedangkan Di Negara-Negara Lain Untuk Ke Sekolah Pelbagai Bayaran Dikenakan.

Diharapkan Tuan-Tuan Dan Puan-Puan Terus Memberi Sokongan Kepada Kerajaan Sekarang, Agar Usaha-Usaha Kita Untuk Membantu Tuan-Tuan Dan Puan-Puan Dari Semua Aspek Dapat Diteruskan.

Sekali Lagi Saya Merakamkan Jutaan Terima Kasih Kepada MPJ Kerana Banyak Membantu Rakyat Yang Kurang Berkemampuan Di DUN Ini. Jika Dilihat Bantuan MPJ Di DUN Serkam Adalah Yang Tertinggi / Teramai Jika Di Bandingan Dengan DUN-DUN Lain. Semuga Usaha / Bantuan Akan Dapat Bersama-Sama Ke Arah Mengeluarkan Rakyat Yang Kurang Berkemampuan Ini Dari Belenggu Kemiskinan.

Dengan Majlis Penyampaian Sumbangan / Bantuan Ini Menjadi Bukti Keperihatinan Kerajaan Kepada Kita Semua.

No comments: